Söndag....

Tränat uppletande och sök med Salo. Uppletande med fokus på att komma in med föremålet snabbt, bytte snabbt med en leksak han gillar mycket och det blev bättre. Sökträning, körde "norskt" med hittafiguranter. Det blev 6 skick och han fick slutan innan han blev allför trött. Salo gick rakt och fint ut, bra tempo. Däremot måste jag jobba med hur jag gör när jag skickar honom då han blir osäker när jag inte gör lika dant varje gång......
 
Efter detta promenad på fina Gläntan.
 
 
 
 
Salo
Bosco

Hundträning och sånt......

Har ju varit hemma några dagar och då även hunnit träna lite hund :)
 
På onsdagen tränade jag lydnad och körde igenom lkl I med Salo. Vi utförde alla moment, vissa bättre, andra lite sämre. Tränade efter det uppletande och Salo fick in 4 föremål och var duktig. Fortsätta att jobba på avlämnadet.....
Bosco fick istället för uppletande markeringsövningar på sökfigurant och han tycket det var roligt och var duktig!
 
På torsdagen var det dags för Salos första sökpass för säsongen. 4 hitta övningar och 3 markeringsövningar på kort avstånd med fastrulle. Salo var lite yster och hade inledningsvis mer ben  än hjärna med sig så det blev lite mycket spring. Fixade markeringsövningarna riktigt bra och tog egen rulle själv på sista skicket!
 
Idag har dagen också fyllt med hundträning. Först lydnadsträning och sedan sök. Lydnadsträningen gick bra, bra framförgående, bra inkallningar. Tränade även platsliggning med en träningskamrats hund och Salo var väldigt orolig och ljudlig. Måste backa och träna mer stadga i liggandet.......
 
Sökträningen gick bra. Tränade markeringar med lösrulle och Salo tog rullen bra, lite svårt att hålla den när han kommer in till mig. Bra påvis. Efter 4 skick var han jättetrött så vi avslutade med en hitta övning på pop-up figge. Det är så kul att söksäsongen är igång nu!
 
Har inte haft kameran med mig i veckan så det blir 2 bilder från förra veckan och underbara Gläntan!
 
Bosco
 
 
Salo

London

Jag och en god vän passade på att åka på en liten semesterhelg till London från lördag till tisdag. Vi hade några fantastiska dagar och London visade bitvis upp sitt bästa vårväder. Att åka en sväng från gråa, snöiga Norrbotten var en riktig höjdare!
 
Vi började lördagen i London med att promenera i Kensiongtongarden och Hyde park.
 
Vi gick på sightseeing som riktiga turister 
         Marble Arch
 
 
Den drickande hästen
 
 
Picadilly Circus
 
          Förberedelser för London Maraton
  
    London Eye
 
 
Big Ben
 
 
The Tower of London
 
 
Tower bridge
 
 
Båttur på Themsen
 
Vi åt gott, drack gott och promenerade och njöt. Shoppade och hade det riktigt trevligt. På måndag kväll var vi på musikal då vi såg the phantom of the opera, det var så roligt!
 
Sedan packade vi ihop våra väskor och lämnade London på tisdagen men önskar att vi hade haft någon dag till i denna fantastiska stad!
 

Lydnad, regn och uppletande!

Lydnadsträningen fortsätter. I onsdags tränade jag och en kompis på brukshundklubben. Tränade med Salo linförighet, apportering, platsliggning, fjärrdirigering, kryp, ljudgivning och budföring. 
Linförighet, tränade mycket vändningar både under masch och på stället, bättre åt båda håll. Apportering, tränade både att sitta tyst och stilla med apporten, lite gripövningar och en hel apporteriing, blir bättre och bättre! Platsliggning, Salo låg själv men låg lungt och stilla. Fjärrdirigering, med externbelöning bakom, lämnar honom ca 1 meter och han utför skiftningarna fint. Krypet, har bara börjat, står vänd mot honom och han ska ligga stilla när jag rör det borte benet. Vi ska jobba lungt med krypet och försöka få till en bra teknik. Ljudgivning, belönar när han skäller bra och sitter stilla, tror han blir bra på det här ;). Tränade lång budföring och det går riktigt bra. Riktigt rolig träning och trots att vi tränade mycket och ganska länge har Salo ork och kan koncentrera sig. Duktig hund!
 
 
Salo
 
Igår var det regning och blåsigt så vi valde att ha en vilodag från träning. Var ute på långpromenad med grabbarna och vi var genomblöta alla tre när vi kom hem igen.
 
Idag har jag tränar lydnad med båda grabbarna: Bosco, fritt följ, sittande under gång, stående under gång och liggande under gång, går bra och han blandar inte ihop dem :) . Apportering med träapport. Bosco pigg och glad:)
Salo fick fortsätta nöta framförgående. Vi tränade även läggande under gång, ställande under gång, samt platsliggning och det gick bra allt som allt. 
Åkte sen till skogen och tränade uppletande. Båda grabbarna skötte sig bra och de tyckte det vara riktigt roligt!
 
 
Fotade grabbarna ikväll på Gläntan! Härligt att våren är här! Nu åker jag iväg på lite semester så hundträningen får ligga på hyllan några dagar tills jag är tillbaka!

Vår och massor av lydnadsträning.... :)

Våren är väl inte här ännu men dagarna och kvällarna är långa, varma och ljusa. Isen som vi gick på i söndags är idag alldeles vattendränkt och det känns bara bra. Längtar så mycket till sommar och barmark!
 
Vi har igår och idag fortsatt att jobba på med lydnaden: 
Salo: fortsatt linförighet med fokus på vändningar på stället och att jag gör rätt för att hjälpa honom, han fattar fort och har lättare att jobba med rätt bakbensteknik när jag gör rätt. Framförgående, gick igår riktigt bra, idag lite mer nosig i backen. Vi jobbar mot lekpunkter som det oftast finns en leksak på, stannat fint och rakt och gillar kamplekarna vid lekpunkterna :). Apporteringarna har blivit mycket bättre, i lydnadsklass I apportering sitter han ganska tyst och med väldigt lite tugg, detta efter två träningar med belöning när han är stilla, kul när det går så mycket framåt. Testade även en vanlig apportering och borsett från en lite långsamt gripande och dåligt avslut så var det bra. Måste jobba vidare med "hålla fast" övningar.
Börjat introducera rutan utomhus och det är jättekul samt börjat träna lydnadsklass II fjärrdirigering med extern belöning. De nya momenten går bra men vi ska skynda långsamt med fjärren så han får stadga. 
 
Bosco har fått träna rutan. Fritt följ och fjärrdirigering med ligg, sitt och stå. Han är duktig på att springa till rutan men långsam på att lägga sig (tränar sällan läggandet). Tränat stegförflyttningar och vändningar på stället i fria följet, Bosco har en bedrövlig position men tycker att det är riktigt roligt. Fjärren går bra men han är osäker på skiftningarna mellan stå-sitt. Forsatt träning krävs ;)
 
Vi har spanat in lite barmark och ska förhoppningsvis träna uppletande på torsdag! Ska bli så roligt!
 
Lite bilder från idag!
 
 
Salo och Bosco
Salo
 
Grabbarna BUS!
 
 
 

Härlig helg!

Helgen började med arbete för mig på lördagen, men hann efter det träna lite lydnad med grabbarna.
 
 
Salo: Appotering lydnadsklass I med fokus på att vara tyst och inte tugga på apporten. En träningskompis fick klicka när han satt tyst och stilla och fick då belöning. Framförgående, tränade inledningsvis med bollar på båda lekpunkter men upplevde att han tyckte att det blev lite tråkigt så bollarna byttes ut mot kampleksak vilket var bättre, fortsatt traggling krävs. Vi tränade även inkallning med fokus på tempo. Allt som allt skötte han sig bra lilla Salo.
 
Bosco fick träna "rutan" och fjärrdirigering. Bosco tränas ju inte i dagsläget för tävling men vi fortsätter att jobba på med vissa moment från lydnaden och från brukslydnaden för våran egen skull. Detta leder ju till att han får göra lite som han vill, bara vi har roligt  :)
Bosco, godishunden
 
Idag, söndag har några timmar runt lunch spenderats ute på träsket i solen med goda vänner, hundar och barn. Vi har grillat och mått gott och hundarna har varit lösa ute.
 
Eftermiddagen fylldes dock av lydnadträning med sökgänget. 
Bosco fick ligga platsliggning för lydnadsklass I samt sittande i grupp för elitlydnaden, detta för att träningskompisarna behövde träna dessa moment och Bosco är utmärkt att använda som störning. Bosco skötte sig bra, som vanligt. 
Salo tränade apportering lkl I och var i dag tystare och hade mindre tugg. Vi tränade även gripövningar då han tenderar att slarva och slå till apportern med tassarna vid gripandet. Tränade framförgående, går bitvis bra, bitvis mindre bra men vi nöter vidare ;). Tränade hopp, med fokus på teknik och fart. Platsliggning själv och han låg riktigt lungt och fint utan gnäll. Avslutande med budföring vilket han fixade bra. Riktigt duktig och fokuserad idag trots att han varit ute många timmar under dagen så hade han bra med fart i sig ;) Även börjat med att lära in ljudgivning, tror dock att det blir svårare att lära in tystnad :)
 
Salo

Vårvinter!

Vårvintern är en härlig årstid. Vintern här i norr är ofta för lång, för mörk och för kall men när vårvintern kommer så känns det som att jag bor på rätt ställe!
 
Detta år har inte varit något undantag! Soligt och skönt på dagarna och isar som ännu håller att gå på! Grabbarna uppskattar även isarna och här följer lite bilder som är tagna för några dagar sedan......
 
Salo
Bosco
 
 
Vi drömmer om fler fina vårvinterdagar! Men mest av allt drömmer vi om sommar och barmark!

Salo, världens bästa Salo!

När jag började leta efter nästa hund hittade jag en trefärgad valp, Oneway´s Motörhead som kom att kallas Salo till vardags. Vi bilade ner till Kumla för att hämta honom i augusti 2011.
 
Första mötet med Salo!
 
Salo fann sig snabbt till rätta hemma hos oss och med Bosco!
 
Han busade en hel del, som valpar ska. Ibland själv och ofta med Bosco!
 
Visade ibland att han kunde sitta stilla!
 
Salo visade även tidigt prov på sina röstresurser ;) 
 
Salo växte och är vårvintern kom 2012 var han en stilig ungdom!
 
Som fortsatte busa!
 
 
Under sommaren 2012 fyllde Salo 1 år! 
 
 
Han debuterade officiellt i utställningsringarna och fick ett cert!
 
Vi började träna sök och han tyckte det var jätte roligt!
 
 
Under vintern 2012/2013 fortsatte Salo sitt busande!
 
Vi började träna lydnad regelbundet och det gav snabbt resultat!
 
 
Salo fortsatte utvecklas till en vacker hund!
 
 
Salo i vårvintersol!
 
 
Salo kommer att hoppa vidare i livet med sin positiva attityd! Vi hoppas att under 2013 få komma att visa framtassarna på tävlingsplanen!
 
Finaste Super-Salo!!!! ♥

Bosco, världens bästa Bosco!

Funderingar på att köpa hund efter nästan ett år utan hund började i slutet av 2004. Jag funderade och funderade, vilken ras skulle det bli. Hade levt med BC länge och gillar skarpt den rasen men kände inte att tiden riktigt fanns för en BC. Valet stog därför mellan austalien shepheard och korthårig collie. Jag ville ha en hund som var med på det mesta, en träningskompis, men jag hade inga planer på att tävla eller ställa ut min hund. Timmar spenderades på SKKs hunddata för att hitta den perfekta hunden och när jag hittade en trefärgad korthårig collie valp i Kumla var funderingarn över. 
Valpen hette Oneway´s Powerplay och kallades av uppfödaren Lennart men fick efter en del klurande heta Bosco till vardags. Bosco hämtades i Kumla 19 mars 2005 och var en liten busig grabb som fyllde mina dagar och kvälla med valpupptåg 
Ibland så snäll och söt. 
Och ibland (precis som valpar ska) mer vild än tam!
Som en liten terrorist med snälla kompisen Leasa
Men en liten valp växer fort och Bosco blev snabbt en snygg grabb.
Trots att jag inte skulle tälva eller ställa ut min hund så provade vi att åka på lite utställningar med Bosco. Han blev som valp BIR på flertalet utställningar varav han blev BIR och BIS-2 valp på collie-SM i augusti det året!
Den mesta tiden tillsammans tillbringades dock i skogen och helt plötsligt hade den lilla valpen blivit en högbent junior. Men fortfarande lika snäll, glad och busig!
Bosco skaffade sig redan som ung en egen sovstil :)
Helt plötsligt fyllde Bosco 1 år i januari 2006 och fick en apa i födelsedagspresent 
Vinter blev vår och vår blev sommar. Bosco fick börja träna agillity och var riktigt duktig!
Han fortsatte att fylla sina dagar med roliga aktiviteter. 
Året gick och 2007 hade Bosco hunnit bli 2 år
Vi hade tränat och tränat och äntligen kände jag mig redo för att starta i lydnads 1:an. Och det gjorde vi och fick tre första pris och därmed LPI, oj så nervös jag var under dessa tävlingar men Bosco han gjorde sitt bästa ändå. Ett par pallplaceringar blev det också.
Vi började även träna sök under 2007 och det är bland det bästa vi har gjort tillsammans. Året gick och vi tränade vidare, ställde ut en del och hade roligt tillsammans!
 
2008 startade bra! Bosco fick två svenska CACIB på utställning. 
 
Vi tävlade apellen i sök och blev uppflyttade! Och fick ett förstapris i lydnadsklass II! 
Dock skadade Bosco sig illa hösten 2008 och var tvungen att amputera en tå. Valet stod mellan att amputera tån eller ta bort honom och valet var lätt. 
 
Efter operationen följde en period med besvär och men Bosco kom igen och prognosen var att han skulle kunna fungera som vilken hund som helst. Året 2009 började vi om med sökträningen och bitvis gick det riktigt bra men ibland blev Bosco halt på sitt vänstra framben men inget fel i tassen kunde hittas. Vi tränade så mycket som det gick och ställde ut lite under det året. Jag var riktigt orolig för att inte min Bosco skulle kunna fungera och vara haltfri. Han var ju bara 4 år och hade redan dessa besvär.
Men hältorna avtog och 2010 var vi igång igen med träning och tävling: Vi tävlade lydnads klass II och fick två första pris och därmed en ny titel LPII. Vi tävlade lägre klass sök och blev godkända, Några utställningar han vi också med och höjdpunkterna var när Bosco fick ett CACIB i Rovaniemi samt cert och CACIB i Tromsö. Bosco fick genom detta en ny titel C.I.B!
 
Bosco vilar upp sig på hotellrummet i Tromsö efter en dag på hundutställning.
 
Bosco 2010.
 
2011 blev Bosco 6 år och vi tränade vidare. Sök var fortfarande det vi tyckte var roligast!
 
Vi var även på några utsällningar med lite blandade resultat.
 
Bosco var pigg och fräsh och vi startade lägre klass och blev uppflyttade till högre klass med 9-9 på söket! Lyckan var total! Bosco blev genom det Svensk och Norsk utställnings champion. Bättre avslutning på säsongen kunde vi inte få!
 
Våren 2012 började Bosco halta lite grann på ett framben. Han tog det relativt lungt och var bara på några utställningar. Han blev BIR och BIS-4 på bruksutställning i Piteå
 
Men Boscos framben gjorde det omöjligt att forsätta träna sök och han fick bli "pensionär" på heltid. Att leva ett aktivt familjehundsliv fick räcka, Det visade sig att Bosco hade en skada i höger carpalled förmodligen efter flera års över ansträngning pga av den amputerade tån på vänster framtass. 
 
Mycket simmning blev det under sommare för att träna frambenen skonsamt.
 
2013 blev Bosco 8 år och debuterade  i veteranklass på utställning med att bli BIR och BIS-2 veteran. Han är forfarande samma glada, snälla hund även om han tycker att han är pensionär och får göra lite som han vill. 
 
 
Väldens finaste Bosco, C.I.B LPI LPII NO UCH SE UCH Oneway´s Powerplay ♥

Kortis Grabbarna!

Denna blogg är tänkt att handla framförallt om mina hundar, våran vardag och hundträning!
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

RSS 2.0